Om prosjektet


Lyder som Nordland (LSN) startet som en kunstnerisk tilnærming til arkiv og arkivmateriale og ble realisert som et samarbeid mellom kunstnerne Siri Austeen / Elin Már Øyen Vister og Arkiv i Nordland med støtte fra Norsk Kulturråd. LSN ønsker å fremme betydningen av lyd som samtidsdokument og undersøke Nordlands akustiske landskap. Basert på innsendt lyd fra folk i regionen, egne opptak samt lyd-funn fra Arkiv i Nordland, ønsker vi å skape et nye utgangspunkt for kunstneriske bearbeidelser og fortellinger fra Nordland / Sápmi.

Lydkartet og innsamling av lyder

Vi inviterer deg til å dele dine lyder fra Nordland/Sápmi på denne websiden!

                          lsn-fb-cover3
Lyden av levd liv er i konstant endring, i takt med de aktiviteter vi bedriver, kulturell og teknologisk utvikling, endrede boformer, kommunikasjonsteknologi, nye materialer i hverdagsartiklene vi har rundt oss, befordringsmidler, byggeskikker, endringer i årstider, landskap, klima og livsstil. På lik linje med visuelt materiale, er lyd viktige tidsdokument.
Vi søker lyder fra: din hverdag, din arbeidsplass, hverdagslige, lokale eller uvanlige fenomen som for eksempel: Lyder fra reindrift og landbruk, industri, båtliv, fremkomstmidler, en akustisk frokost, natur – og dyreliv, støy, subsoniske lyder og undervanns-lyder, en typisk lyd fra der du bor, din dialekt, lyden av natta, av skolen din, media, kunstprosjektet ditt, joiken din, historiske lyder som ikke lenger høres, men som på andre måter kan beskrives. Du velger selv om ditt bidrag skal være nedlastbart for andre, eller om det kun skal kunne lyttes til via lydkartet.

Bakgrunnen for prosjektet

Å rette fokus på Nordland som et rikt akustisk territorium har vært en del av begge kunstnernes praksis. Austeen har siden 2007 vært engasjert i prosjektet Lyder som Vågan  – en sonisk kartlegging av en kommune, hvor målet er et levende lydarkiv som ramme rundt en offentlig kommunelyd. Øyen Vister har gjort opptak av -og samlet inn lydlandskaper på Røst i Lofoten, gjennom Soundscape Røst og samdriver kunstnerresidensen og fellesverkstedet Røst Air på Skomvær fyrstasjon. (www.rostair.com)
Lyder som Nordland mottok støtte fra Norsk Kulturråd i 2012, gjennom satsningen Hva er det med arkiv?

                                        LYTTE TIL PÅ REISA!!

                                 logo_1
I mai 2015 dro vi på en lanseringsturnén “Lytte til på reisa!” Vi inviterte publikum til en performativ forestilling med felles lytteøvelser, lansering av lydkartet og innsamlingsaksjonen, samt presentasjon av smakebiter fra våre individuelle kunstneriske prosjekt.

Program:
● Øyen Vister og Austeen presenterer kunstprosjektet Lyder som Nordland
● Vi introduserer samlytting og gjør en kort lytteøvelse
● Musikalsk innslag: La Olja Ligg – fritt etter låta Vulkan av bandet RV19
● Øyen Vister spiller et utdrag fra lydverket Røster # 3
● Vi lanserer Lydkartet
● Austeen presenterer utdrag fra lydlegging av Carl Nesjars stumfilm Lofotsmeden
● Vi covrer Arkiv i Nordland med sangen Livets lydspill!

Turnéstopp:
Onsdag 20. mai – kl. 18.00   Sortland gamle kino, Sortland /Suortta
Torsdag 21. mai – kl. 20.00  Hamsunsenteret, Hamarøy / Hábmer
Fredag 22. mai  – kl. 19.00   Arbeideren, Kabelvåg
Lørdag 23. mai  – kl. 14.00   Litteratursalen, Bodø / Bodåddjo

 

FIND US ON


SUPPORT FROM

kulturradet kunstnersenter

 

siri

SIRI AUSTEEN

mobil: 99489417
siri.austeen@gmail.com

Elin

ELIN ØYEN VISTER

mobil: 94297846
elin.vister@gmail.com